Skip to main content

Anneloes ten Houten

Na haar opleiding tot hostess aan de “Ecole Internationale d’Hôtesses” in Genève is Anneloes eerst werkzaam geweest voor de Olympische Spelen in München. Daarna is zij Spaans gaan studeren aan de RU te Groningen. Anneloes werkte als reisleidster o.m. in Spanje en Griekenland en leidde een taleninstituut.

Na de verhuizing naar Bergen NH bleef zij actief in het talenonderwijs aan volwassenen en richtte met een vriendin haar eerste reisbureau op: “ de Culturele Compagnie“en organiseerde dagtrips naar cultuur-historische bezienswaardigheden als : “Huizen en Tuinen in Kennemerland”, “William en Mary” in het Loo, “Buitenplaatsen langs de Vecht”, steden als Maastricht, Leiden en Delft.

Van “De Culturele Compagnie” naar “Cuisine et Culture”:
In 1995 begon Anneloes met het organiseren van thema gebonden reizen naar Parijs: architectuur, kunstgeschiedenis en gastronomie. De clientèle kwam zowel uit het bedrijfsleven als uit de culinaire wereld, of via lezersaanbiedingen van tijdschriften.

Naast het samenstellen van het programma begeleidde zijzelf de reizen en al gauw werd ook Rome aangeboden. Via een Romeinse vriendin lukte het om een privé bezoek te brengen aan het zomerverblijf van de Paus en de tuinen van het Vaticaan die toen nog niet opengesteld waren voor het publiek. En zo lukte het steeds weer bijzondere reizen aan te bieden, ver van de gebaande paden.
Sinds het organiseren van een prestigieus evenement in Parijs voor een Nederlands bedrijf in 2004 is Cuisine et Culture steeds meer gaan professionaliseren wat resulteerde in een lidmaatschap van een branchevereniging.

Nu organiseert Cuisine et Culture stedentrips naar meer dan 15 verschillende steden in Midden- en Zuid Europa. De grondgedachte is nog steeds om cultuurgeschiedenis en gastronomie te verenigen en om met behulp van plaatselijke contacten deuren te openen die voor anderen gesloten blijven.