Skip to main content

Rome

Caravaggio

“Met Cuisine et Culture mee gaan naar een aangename bestemming met een bijzonder programma beschouw ik iedere keer weer als een feest. Er gaan deuren voor je open die anders gesloten blijven. Je ontmoet bijzondere en heel aardige mensen, die met jou dezelfde belangstelling delen. Of het nu de klassieke muziek (Enescufestival in Boekarest), schilderkunst (Caravaggio in Rome) of architectuur (Santiago Calatrava in Valencia) is: allemaal fantastisch. Cuisine et Culture bereidt deze reizen op een heel eigen en persoonlijke manier voor. De reisgenoten komen vooral uit Bergen / Alkmaar e.o., maar het is echt niet alleen daartoe beperkt. Ik kom uit het oosten van het land en heb het in de verschillende reisgroepjes erg naar m’n zin gehad!”

H.Bolkestein. te D.

Bilbao

en de Rioja

De wens om naar Bilbao te gaan was er al eerder. Maar het weer in het vroege voorjaar weerhield ons er steeds van om Bilbao te bezoeken.

In het najaar van 2016 ging ik voor het eerst mee met Cuisine et Culture en was aangenaam verrast.
We hadden prachtig weer met temperatuur van 25 graden.

Ons hotel lag op een rustige plek in Bilbao, maar gunstig gelegen bij zowel de stad als bij het Guggenheim museum.

De allereerste avond werd een pintxos tour georganiseerd met een rondwandeling door de stad waardoor we meteen een goed gevoel kregen van de stad Bilbao. De stemming zat er tijdens die avond goed in en voor de kennismaking met de andere groepsleden was dit een mooi begin van 4 dagen Bilbao.

Uiteraard was het museum Guggenheim zeer bijzonder, maar wat de reis vooral zo aantrekkelijk heeft gemaakt is de excursie naar de Rioja in het Spaanse achterland.

Diverse architecten hebben daar zeer bijzondere bodega's gebouwd, waarvan we er 4 hebben bezocht. O.a. van Frank O' Gerhry en Calatrava.

Cuisine et Culture heeft ons laten genieten van deze "parel" van architectuur en dat gecombineerd met het bezoek aan een fantastisch restaurant in een bodega maakte het helemaal compleet.

Het programma biedt veel afwisseling en nog voldoende ruimte voor jezelf.

Als hobbyfotograaf kwam ik tijd te kort om hiervan optimaal te kunnen genieten.

Dat smaakt naar meer.

Wilmy Kippers

Valencia

culinair

Met 5 collega’s vlogen we in februari naar Valencia. We waren vooral van plan onze smaakpapillen te verwennen met typische Spaanse delicatessen.

Dat is gelukt!

En eerlijk gezegd: het was een makkie. Want overal in Valencia staat lekker eten centraal. In werkelijk elk café, hoe klein ook, kun je lekkere tapas of vers bereide pintxos bestellen. Op de prachtige overdekte markt vergaap je je aan de verse vis, het verse fruit en de overdaad aan groenten.

We deden mee aan een kookworkshop en leerden de fijne kneepjes van het koken met rijst. We proefden plaatselijke specialiteiten, zoals horchata (een drank gemaakt van ‘aardamandelen’), vers geperst sinaasappelsap, de knoestige maar smaakvolle tomaten, de heerlijke droge Spaanse ham, de -daar nu net rijpe- artisjokken op vele manieren bereid en de ‘turrones’, een soort nougat op basis van amandelen.

Wat werden we er blij van! Binnen de kortste keren zaten we ook in het Spaanse ritme: laat en uitgebreid lunchen, daarna lekker uitrusten in de zon en ’s avonds ook weer lekker laat aan tafel. Tussendoor wandelden we uren, fietsten we door het park naar het strand en bezochten we musea en het moderne operagebouw van Calatrava.

Cuisine et Culture tipte ons de fijnste plekjes om te eten, regelde de fietsverhuur en de kookworkshop en de kaartjes voor de rondleiding in het operagebouw. Ook de gids, die ons langs bekende en minder bekende toeristische plekjes voerde, werd geregeld door Cuisine et Culture.

Cuisine et Culture: bedankt voor de goede organisatie. Mede hierdoor was het voor ons een heel ontspannen tripje. Wij proberen dat relaxte Spaanse gevoel nog even vast te houden!

Verslag Scriptum, Christel Vondermans

Porto

Architectuurreis

Toen duidelijk werd dat Anneloes wederom ( was 2 jaar daarvoor ook mee naar Bilbao) een reis zou organiseren naar Porto en dit keer samen met de architectuur historica Jet Nijssen, was het direct duidelijk, daar moest ik ook bij aanwezig zijn.

Alles van deze reis heeft mijn beeld vooraf ver overtroffen.

De keuzes van het hotel, de tochten de we hebben gemaakt in Porto en de omgeving zijn anders dan bij een gewone stedenreis. Het is moeilijk om iets te noemen, want er was zoveel, maar de parels van de architectuur kwamen zeker aan bod. Iets buiten Porto: Leca da Palmeira heeft Alvaro Siza o.a. twee zwembaden en een theehuis ontworpen. Het zijn echte juweeltjes.

Maar ook het Serralves Museum van Alvaro Siza mag niet onvermeld blijven. Anneloes wist natuurlijk weer te regelen dat we als eerste direct doorgingen naar een mooie plek in het park voor de koffiestop. Eigenlijk hadden we tijd te kort voor dit park, de villa en het museum. Kom beslist een keer terug. De keuze van een goede gids is voor Cuisine et Culture steeds belangrijk en werd ook tijdens deze reis waargemaakt.

Dat allemaal nog gecombineerd met een erg leuk gezelschap maakte het allemaal een topreis naar Porto. Geen twijfel meer voor een volgende reis met Cuisine et Culture met Anneloes.

Wilmy Kippers

Parijs

weekendje & kookcursus

“Hiermee een korte feedback op het weekendje Parijs. De kookcursus was uitstekend. De chef heeft het niveau goed neergezet en onze eigen kok een goede rol gegeven als instructeur. We hebben echt uitstekend gegeten van onze eigen brouwsels en ook weer iets geleerd.

Verder de ontdekking het weerzien van Parijs op de fiets gaf een nieuwe dimensie. Erg leuk.

We vielen overigens met onze neus in de boter. Afgelopen zaterdag avond was rond Mont Martre een oogstfeest met tientallen kraampjes waar eten en drinken van het franse land werd aangeboden. Van gerookte ham, kazen tot wijnen en champagne. Iedereen at en dronk op straat met flessen wijn en brood onder de arm. Prima sfeertje en het goede weer deed de rest. Hotelletje ook goed gezien budget. Bedankt voor de tips en boekingen.”

W.B. te O

Athene

4-daagse reis

Cuisine & Culture heeft in mei 2011 een 4-daagse reis naar Athene georganiseerd voor onze vriendenclub, bestaande uit 42 personen. Qua organisatie was alles perfect geregeld, zowel in het voortraject, waarbij talrijke alternatieven werden aangedragen door C & C als tijdens de reis zelf.

Belangrijk voor onze club was ook, dat C & C precies begreep wat wij wilden en tijdens de voorbereidingen van de reis positief met ons meedacht.

Alle reisonderdelen waren vooraf zorgvuldig voorbereid, beginnend in de Vertrekhal op Schiphol en eindigend vier dagen later in de Aankomsthal op Schiphol.

C & C legde tijdens de voorbereidingsperiode reeds de nodige contacten aan ter plaatse, beoordeelde de hotels, de lunchterrassen en de locaties voor de avond-diners.

Ook was C & C uiterst kritisch en selectief bij de keuze van een deugdelijke gids, waarmee de kwaliteit van een dergelijke reis staat of valt.

Onze groep heeft als geheel een fantastische reis beleefd, alles was punctueel verzorgd, kundig en plezierig georganiseerd.

Kortom, Cuisine & Culture mag de organisatie van een volgende buitenlandse trip wat mij betreft zo weer ter hand nemen.
A.R. te Bergen